środa, 15 stycznia 2014

Bułeczki pszenno-orkiszowe obsypane ziarnami



Puszyste i  mięciutkie bułeczki z dodatkiem mojej ulubionej mąki orkiszowej. To właśnie za jej zasługą oraz dodatku kminku, bułeczki pachną nieziemsko. 




  

Składniki (na ok. 9 szt.):
  • 250 g mąki orkiszowej razowej/jasnej
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • ziarna np.: słonecznika, sezam, siemię lniane, mak, kminek


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + 100 ml wody + odrobina mąki pszennej) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę pszenną i orkiszową  oraz solą i ewentualnym kminkiem i anyżem. Dodać miód, pozostałą wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1h.

Po tym czasie ciasto ponownie szybko wyrobić, podzielić na równe części i z każdej z nich uformować bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem im obsypać ulubionymi ziarnami. Piec ok. 12-15 min. w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!





Źródło: MW

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...