Ciasto Bounty to nic innego jak kakaowy biszkopt z masą
kokosową oblany polewą. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Jeśli tak jak ja
macie słabość do batoników o tej samej nazwie to polecam Wam właśnie to ciacho!
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szkl. mąk pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- szczypta soli
Składniki na masę kokosową:
- 200g wiórek kokosowych
- 5 łyżek kaszy manny
- 1/2 szk. cukru
- 100 g masła
- 500 ml mleka
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady b(u mnie gorzka)
- 100 g masła lub 100 ml śmietany kremówki
Składniki na poncz:
- 125 ml wody
- 2 łyżki malibu lub innego likieru kokosowego
Przygotować biszkopt. Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka na przemiennie
ciągle miksując. Pod koniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do
pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Blachę do pieczenia o wymiarach 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać
ciasto biszkoptowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 min. (do
tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie możemy przygotować masę kokosową. W rondelku
należy wymieszać mleko z cukrem, kaszą manną oraz wiórkami kokosowymi. Gotować
na małym ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie zdejmujemy garnek z masą z
ognia i dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego
przestygnięcia.
Składniki na poncz mieszamy ze sobą i nasączamy nim przestudzony
biszkopt. Na wierzch wykładamy równo masę kokosową i odstawiamy ciasto do
lodówki na min. 1h do zastygnięcia.
Składniki na polewę rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej na
jednolitą i gładką masę i wykładamy na wierzch zastygniętej masy kokosowej.
Ciasto odstawiamy jeszcze do lodówki do zastygnięcia polewy.
Smacznego!
Wygląda wspaniale, jeszcze nie miałam okazji robić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek