wtorek, 21 stycznia 2014

Muffinki odwrócona mandarynka



Pomysł na te muffiny wpadł mi do głowy po obejrzeniu zdjęć z odwróconym ciastem ananasowym. Pomyślałam czemu by nie zrobić odwróconych muffinek? Mandarynki wpasowały się tu idealnie. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne, a przy tym wypiek cieszy oczy :)



Składniki (na 12 szt.):
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru
  • skórka otarta z 1 mandarynki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. soku z mandarynek
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:
  • 2 mandarynki
  • masło i cukier brązowy do obsypania formy


Składniki mokre wymieszać ze składnikami suchymi do połączenia składników. Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Formę do muf finek dokładni wysmarować masłem. Na dno wsypać trochę brązowego cukru. Położyć do każdej formy plasterek mandarynki i wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec przez ok. 25-30 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...