Tak przyrządzonego kurczaka jedliśmy pierwszy raz u mojej Mamy
i tak nam posmakował, że musiałam go
powtórzyć już u siebie w domu. Dobrana mieszanka smaków i aromatów współgra ze
sobą znakomicie. Przepis na stałe zagościł w naszym menu, więc może i Wy
spróbujecie?
Składniki na sos/marynatę:
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 100 g ketchupu pikantnego
- 150 ml oleju
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka curry
- odrobina mięty suszonej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- ok. 150 ml wody
- olej do smażenia
Składniki marynaty połączyć ze sobą. Pierś z kurczaka
pokroić na większe kawałki pod ukosem. Dodać do marynaty i wymieszać. Odstawić
tak przygotowane mięso do lodówki najlepiej na 24h.
Po tym czasie kawałki kurczaka wyjąc z marynaty lekko ją
usuwając. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi z obu stron. Marynatę przelać do
rondelka dodając wodę i zagotować na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty
należy dodać odrobinę więcej wody. Podsmażoną pierś z kurczaka przełożyć do
marynaty i jeszcze raz zagotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz