wtorek, 7 stycznia 2014

Pierś z kurczaka w sosie barbecue



Tak przyrządzonego kurczaka jedliśmy pierwszy raz u mojej Mamy i tak  nam posmakował, że musiałam go powtórzyć już u siebie w domu. Dobrana mieszanka smaków i aromatów współgra ze sobą znakomicie. Przepis na stałe zagościł w naszym menu, więc może i Wy spróbujecie?





Składniki na sos/marynatę:
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g ketchupu pikantnego
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • odrobina mięty suszonej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • ok. 150 ml wody
  • olej do smażenia

Składniki marynaty połączyć ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki pod ukosem. Dodać do marynaty i wymieszać. Odstawić tak przygotowane mięso do lodówki najlepiej na 24h.
Po tym czasie kawałki kurczaka wyjąc z marynaty lekko ją usuwając. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi z obu stron. Marynatę przelać do rondelka dodając wodę i zagotować na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać odrobinę więcej wody. Podsmażoną pierś z kurczaka przełożyć do marynaty i jeszcze raz zagotować.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...