Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
- 150 g sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 0,5 puszki kukurydzy
- 3/4 szkl. orzechów arachidowych*
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu/jogurtu greckiego
Tuńczyka dobrze odsączyć. Ser oraz paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. tak przygotowane składniki wymieszać razem z kukurydzą, orzechami i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby orzechy zmiękły, a smaki zdążyły się przegryźć.
Smacznego!
*można dodać orzechy solone, ale należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą przy doprawianiu :)
Uwielbiam tuńczyka i kocham orzechy, ale nigdy ich ze sobą nie łączyłam. Pomysł ciekawy i zapewne go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń