czwartek, 2 stycznia 2014

Sałatka z tuńczykiem i orzechami

Zapraszam na szybką, prostą i bardzo smaczną sałatkę tuńczykową z arachidami.



Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
  • 150 g sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 3/4 szkl. orzechów arachidowych*
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu/jogurtu greckiego


Tuńczyka dobrze odsączyć. Ser oraz paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. tak przygotowane składniki wymieszać razem z kukurydzą, orzechami i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby orzechy zmiękły, a smaki zdążyły się przegryźć.
Smacznego!




*można dodać orzechy solone, ale należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą przy doprawianiu :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tuńczyka i kocham orzechy, ale nigdy ich ze sobą nie łączyłam. Pomysł ciekawy i zapewne go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...