Pyszne pieczywo nadziane niewielką ilością farszu z
pieczarek i cebulki. Doskonałe jako dodatek do zup oraz jako baza do kanapek. Sprawdzi
się także jako mała przekąska z dodatkiem ulubionego sosu :)
Składniki na ciasto:
- 2 1/2 szkl. maki pszennej
 - 1/2 szkl. mąki orkiszowej
 - 20 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka soli
 - 0,5 łyżeczki cukru
 - 1 1/3 szkl. mleka
 - 2 łyżki roztopionego masła
 
Składniki na farsz:
- 300 g pieczarek
 - 1 cebula
 - 1 łyżka masła
 - ok. 100 g sera żółtego
 - natka pietruszki
 - przyprawy: sól, pieprz
 
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
 - szczypta ulubionych przypraw i ziół
 
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + pół szkl. maki
pszennej + 1/3 szkl. mleka + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce
wymieszać przesiane maki oraz sól. Dodać roztopione masło, mleko oraz zaczyn.
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto i odstawić przykryte ściereczką do
podwojenia objętości ok. 1 h. 
W tym czasie można przygotować farsz do rolady. Pieczarki i
cebulę obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Doprawić do smaku sol,
pieprzem oraz natką pietruszki. Odstawić do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować niezbyt
cienko, podsypując odrobiną mąki na prostokąt. Obsypać wierzch starkowanym
serem i wyłożyć równomiernie farsz  z
pieczarek i cebulki. Krótsze boki ciasta założyć do środka na ok. 3-4 cm.
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku dosyć ciasno, aby podczas pieczenia nie
dostało się powietrze. Roladę umieścić w keksówce wysmarowanej masłem. Przykryć
ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do napuszenia. 
Przed pieczeniem roladę nasmarować rozmąconym jajkiem oraz
(opcjonalnie) obsypać ulubionymi ziołami i przyprawami np. kminkiem, papryką,
oregano.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min. w temperaturze
180 stopni.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz