poniedziałek, 30 grudnia 2013

Rolada chlebowa z pieczarkami



Pyszne pieczywo nadziane niewielką ilością farszu z pieczarek i cebulki. Doskonałe jako dodatek do zup oraz jako baza do kanapek. Sprawdzi się także jako mała przekąska z dodatkiem ulubionego sosu :)



Składniki na ciasto:
  • 2 1/2 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 1/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Składniki na farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ok. 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • szczypta ulubionych przypraw i ziół

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + pół szkl. maki pszennej + 1/3 szkl. mleka + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać przesiane maki oraz sól. Dodać roztopione masło, mleko oraz zaczyn. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości ok. 1 h. 

W tym czasie można przygotować farsz do rolady. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Doprawić do smaku sol, pieprzem oraz natką pietruszki. Odstawić do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować niezbyt cienko, podsypując odrobiną mąki na prostokąt. Obsypać wierzch starkowanym serem i wyłożyć równomiernie farsz  z pieczarek i cebulki. Krótsze boki ciasta założyć do środka na ok. 3-4 cm. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku dosyć ciasno, aby podczas pieczenia nie dostało się powietrze. Roladę umieścić w keksówce wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do napuszenia. 

Przed pieczeniem roladę nasmarować rozmąconym jajkiem oraz (opcjonalnie) obsypać ulubionymi ziołami i przyprawami np. kminkiem, papryką, oregano.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...