Kolejny przepis podpatrzony u Mamy. Ciasto makowe przełożone
kremem budyniowym to naprawdę zgrany duet. Przy tym jest proste w wykonaniu i
mało czasochłonne, a za to efekt zaskakujący.
Idealny na świąteczny stół. Może skusicie się na lekką odmianę?
Zapraszam :)
Zapraszam :)
Składniki na ciasto makowe:
- ¾ szkl. mąki pszennej
- ¾ szkl. maku
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
- 2 szkl. mleka
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 250 g margaryny
Dodatkowo:
- garść podprażonych migdałów w płatkach
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę
ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodajemy cukier. Następnie Żółtak jedno po
drugim ciągle miksując. Pod koniec
dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mak. Dno tortownicy
o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min. Studzimy na kratce.
W tym czasie możemy zrobić krem budyniowy. Odlać 0,5 szkl
mleka i wymieszać w nim budyń oraz mąkę. Resztę mleka wlać do garnuszka, dodać
cukier i gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania wlać
rozmieszany budyń wraz z mąką i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki.
Zdjąć z ognia i przykryć szczelnie folią
do wystudzenia. Gdy budyń przestygnie, wmiksować na gładki krem margarynę (łyżka
po łyżce). Pod koniec miksowania można dodać odrobinę kwasku cytrynowego dla
"podkręcenia" smaku.
Ciasto makowe przekroić na dwa blaty. Przełożyć sporą
ilością kremu i przykryć kolejnym blatem. Wierzch ciasta wysmarować pozostałym
kremem i oprószyć podprażonym płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Korzystając z okazji chciałabym na Boże Narodzenie złożyć Wam życzenia zdrowia i radości przeżywanej w cieple domowego ogniska, aby ten czas był magiczny.
Wszystkiego dobrego!
Wszystkiego dobrego!
Daria (joduha. kuchenna)
Prezentuje się wspaniale! Chętnie bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnym i kolejnym kawałkiem tego tortu :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń