czwartek, 6 lutego 2014

Muffiny kukurydziane z serem



Pulchne, mięciutkie i bardzo delikatne wytrawne muffinki kukurydziane z dodatkiem sera. Smaczna i ciekawa propozycja, która z powodzeniem sprawdzi się jako przekąska na wynos, ale nie tylko :)




Składniki (na 12 szt.):
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. mleka
  • 100 g sera żółtego
  • 4 czubate łyżki kukurydzy z puszki


Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Dodajemy kukurydzę oraz ser starkowany na tarce o grubych oczkach (można trochę sera zostawić do obsypania muffinek). Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę do muf finek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do ¾ wysokości. Obsypać starym serem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.

Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis na muffiny....muszę wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...