Domowe pieguski nadziane czekoladą i orzechami. Idealne do kubka gorącego mleka lub ulubionej herbaty. Przepis jest naprawdę bezproblemowy, a wykonanie ekspresowe. Na pewno je jeszcze zrobię. Polecam :)
Składniki (na ok. 30 szt. ciasteczek):
- 225 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 50 g brązowego cukru (zmieliłam na cukier puder)
- 50 g białego cukru (zmieliłam na cukier puder)
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekolady
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo oba cukry ciągle miksując. dodać jajko oraz ekstrakt i całość zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę, sól oraz sodę. Całość wymieszać. Dodać posiekane orzechy, czekoladę i dokładnie wymieszać.
Z ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego i lekko rozgniatać. Tak uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka urosną).
Piec w temperaturze 190 stopni przez 8-10 min. Ciasteczka będą miękkie w środku, ale po przestygnięciu kruszeją.
Smacznego!
Źródło (z moimi modyfikacjami): Moje kucharzenie
uwielbiam te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDo pochrupania idealne ciasteczka.
OdpowiedzUsuń