sobota, 1 lutego 2014

Pieguski z czekoladą i orzechami

Domowe pieguski nadziane czekoladą i orzechami. Idealne do kubka gorącego mleka lub ulubionej herbaty. Przepis jest naprawdę bezproblemowy, a wykonanie ekspresowe. Na pewno je jeszcze zrobię. Polecam :)




Składniki (na ok. 30 szt. ciasteczek):
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru (zmieliłam na cukier puder)
  • 50 g białego cukru (zmieliłam na cukier puder)
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekolady
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo oba cukry ciągle miksując. dodać jajko oraz ekstrakt i całość zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę, sól oraz sodę. Całość wymieszać. Dodać posiekane orzechy, czekoladę i dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego i lekko rozgniatać. Tak uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka urosną).
Piec w temperaturze 190 stopni przez 8-10 min. Ciasteczka będą miękkie w środku, ale po przestygnięciu kruszeją.

Smacznego!




Źródło (z moimi modyfikacjami): Moje kucharzenie

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...