Powiem szczerze, że już dawno nie jadłam tak
pysznych babeczek. Wilgotne, puszyste i mocno wciągające, a do tego ten krem
mmmm… pycha!
Dla tych co jeszcze nie mieli okazji spróbować takiego wypieku oraz dla tych co biją się z myślami o niechęci do tego warzywa pragnę donieść, że jest on niewyczuwalny.
Dla tych co jeszcze nie mieli okazji spróbować takiego wypieku oraz dla tych co biją się z myślami o niechęci do tego warzywa pragnę donieść, że jest on niewyczuwalny.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki (na ok. 14 szt.):
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 60 ml oleju
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 3 średnie marchewki (starte na tarce o drobnych oczkach)
- 3 plasterki ananasa z puszki (odsączone i drobno posiekane)
- 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
Składniki na krem:
- 150 g kremowego serka śmietankowego
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- połówki orzecha włoskiego (do dekoracji)
- cynamon
Składniki suche wymieszać ze składnikami
mokrymi. Dodać startą marchew, ananasa oraz orzechy i wymieszać do połączenia
się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3
wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min.
Składniki na krem utrzeć na jednolita masę.
Masa powinna być sztywna, ale to zależy od konsystencji serka.
Na wystudzone babeczki nakładać po łyżeczce
kremu, oprószyć delikatnie cynamonem i ułożyć na środku połówkę orzecha
włoskiego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz