wtorek, 27 maja 2014

Botwinka




Szybka, prosta, lekka i zdrowa zupa z botwinki.
Zapraszam :)




Składniki:
  • 1 pęczek botwiny (z buraczkami)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 - 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnach


Dodatkowo:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • koperek do posypania
  • 3-4  łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu greckiego)


Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Buraczki z botwiny obrać i pokroić w paseczki. Do bulionu dodać 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe oraz kilka ziaren pieprz. Dodać pokrojone ziemniaki, marchew oraz buraczki. Dodać także pokrojony seler naciowy. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Botwinę (łodygi i liście) drobno posiekać. Dodać do zupy i chwilę gotować ok. 3-4 min., aż zmiękną. Zahartować śmietanę, oddając do niej 3-4 łyżki zupy i wymieszać dokładnie. Powoli wlewać do zupy mieszając ją. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać ocet i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z połówkami jajka oraz obsypanym koperkiem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ale tu pysznie! Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...