Szybka, prosta, lekka i zdrowa zupa z botwinki.
Zapraszam :)
Składniki:
- 1 pęczek botwiny (z buraczkami)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1,5 - 2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka octu
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnach
Dodatkowo:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- koperek do posypania
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu greckiego)
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Buraczki
z botwiny obrać i pokroić w paseczki. Do bulionu dodać 2 ziela angielskie, 2 listki
laurowe oraz kilka ziaren pieprz. Dodać pokrojone ziemniaki, marchew oraz
buraczki. Dodać także pokrojony seler naciowy. Gotować na małym ogniu, aż
warzywa zmiękną. Botwinę (łodygi i liście) drobno posiekać. Dodać do zupy i
chwilę gotować ok. 3-4 min., aż zmiękną. Zahartować śmietanę, oddając do niej 3-4
łyżki zupy i wymieszać dokładnie. Powoli wlewać do zupy mieszając ją. Zagotować
i zdjąć z ognia. Dodać ocet i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z połówkami jajka oraz obsypanym
koperkiem.
Smacznego!
Ale tu pysznie! Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html