Pyszny włoski chlebek nadziany pomidorkami koktajlowymi i oprószony solą morską. Przygotować go można z dowolnymi dodatkami np. ziołami, oliwkami, suszonymi pomidorami czy cebulką. Najlepiej smakuje polany odrobiną oliwy. Można go także przekroić i wykorzystać jako baza do kanapek, ale tą decyzję pozostawię Wam :)
Składniki (na 2 średnie chlebki):
- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 200 g pomidorków koktajlowych
- sól morska do obsypania
- 1 łyżka oliwy do posmarowania chlebków
Ze świeżych drożdży przygotować zaczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + cukier + 50 ml wody) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostała mąkę, dodać sól i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1 h.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować na placki o grubości ok. 2 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki przekroić na pól i powtykać w placki. Przykryć i odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem chlebki posmarować oliwą i obsypać solą morską.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 min. do zrumienienia. Przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz