Jeśli nie macie czasu na stanie w kuchni, by przygotować słodki wypiek, to proponuję zapakować Wasze ulubione owoce w ciasto naleśnikowe i chwilę zapiec. Nic więcej nie trzeba, aby efekt był zadowalający. Ja korzystając z sezonu postawiłam na rabarbar.
Zapraszam :)
Zapraszam :)
Składniki na ciasto naleśnikowe (na 4 kokilki):
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 9 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- 3 łodygi rabarbaru
- migdały w płatkach do posypania
- cukier puder do oprószenia
- masło do posmarowania kokilek
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki (nie ma potrzeby wcześniejszego obierania). Kokilki wysmarować masłem i przelać pomiędzy 4 kokilki ciasto (do 3/4 wysokości) powciskać w ciasto kawałki rabarbaru, a wierzch obsypać migdałami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 min. (do tzw. suchego patyczka). Obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
O mniam, takie desery to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki przepis :) Rewelacja !!! Jeśli uda mi się zdobyć rabarbar to wypróbuje Twój przepis :) Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuń