piątek, 16 maja 2014

Zapiekany rabarbar w cieście naleśnikowym


Jeśli nie macie czasu na stanie w kuchni, by przygotować słodki wypiek, to proponuję zapakować Wasze  ulubione owoce w ciasto naleśnikowe i chwilę zapiec. Nic więcej nie trzeba, aby efekt był zadowalający. Ja korzystając z sezonu postawiłam na rabarbar.
Zapraszam :)



Składniki na ciasto naleśnikowe (na 4 kokilki):
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • migdały w płatkach do posypania
  • cukier puder do oprószenia
  • masło do posmarowania kokilek


Składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki (nie ma potrzeby wcześniejszego obierania). Kokilki wysmarować masłem i przelać pomiędzy 4 kokilki ciasto (do 3/4 wysokości) powciskać w ciasto kawałki rabarbaru, a wierzch obsypać migdałami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 min. (do tzw. suchego patyczka). Obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:

Rabarbalove

3 komentarze:

  1. O mniam, takie desery to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę taki przepis :) Rewelacja !!! Jeśli uda mi się zdobyć rabarbar to wypróbuje Twój przepis :) Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...