Zapiekanka rybno-ziemniaczana nie jest daniem wyszukanym, wyglądem także nie powala na kolana, ale za to smak wynagradza nam całą resztę. Przygotowałam ją z dodatkiem cebulki i zapiekłam w sosie jajeczno-śmietanowym. Zapraszam!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 dużych filetów rybnych bez ości
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 150 g twardego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
- masło lub oliwa to smażenia
Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry ok. 1 cm i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odstawić do przestygnięcia. Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. odstawić na ok 20-30 min do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na łyżce masła lub oliwy. Jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć na dnie połowę ziemniaków. Następnie wyłożyć rybę, a na rybę zeszkloną cebulę. Całość przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków. Na wierzch wylać równomiernie mieszankę śmietany i jajek i obsypać obficie startym serem.
Zapiekać ok 30-35 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńi jeszcze lepiej smakuje :)
Usuńpozdrawiam