środa, 7 maja 2014

Leczo z kurczakiem


Są smaki, na które z utęsknieniem czekam cały rok. A to wszystko za sprawą ich składników, które w określonej porze roku smakują najlepiej. Niewątpliwie do tych smaków zaliczają się pomidory i papryka, od których jestem chyba uzależniona, ale także cukinia. Więc jak tu sobie nie odmówić przyjemności w postaci tego iście wiosennego dania?
Zapraszam na pyszne leczo z dodatkiem kurczaka :)



Składniki:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3-4 pomidory bez skórki (lub 1 puszka pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki koncentratu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, chilli
  • oliwa do smażenia

Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na łyżce oliwy. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy i chwilę poddusić. Dodać cukinię starkowaną na tarce o grubych oczkach (w takiej postaci leczo będzie gęstsze) lub pokrojoną w półksiężyce i dusić, aż puści sok ok  5 min. Dodać pokrojone drobno świeże pomidory (jeśli są to pomidory z puszki to należy je odsączyć). Doprawić papryką oraz oregano. Gdy pomidory się rozpadną dodać koncentrat pomidorowy oraz ok. 250 ml wody (w zależności jak gęste ma być leczo). Jeśli użyte zostały pomidory w puszcze to zamiast wody można dodać sok z pomidorów. Dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Całość dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Też takie robię. Plusem jest to, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!:D mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, a w dodatku można je bez problemu schować w słoiki i cieszyć się tym smakiem zimową porą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...