Błyskawiczne i banalnie proste danie, pełne wiosennego aromatu. Po majówkowym grillowanym karczku, kiełbasach i kaszankach zapraszam na lekką odmianę.
Składniki:
- 200 g makaronu typu spaghetti
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego twardego sera żółtego (np. parmezanu)
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, mięta
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Pomidory z puszki odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do do cebulki i dusić, aż się rozpadną a sok odparuje. Doprawić według uznania solą, pieprzem i ziołami. Jeśli chcemy by sos miał jednolitą konsystencję, można sos zmiksować.
Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzony dodać do sosu pomidorowego. Zmniejszyć ogień, dodać odrobinę oliwy i smażyć nie mieszając zbyt często. Gdy makaron zaczyna przywierać do patelni należy dodać odrobinę oliwy. Pod koniec smażenia obsypać startym serem i wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz