poniedziałek, 5 maja 2014

Zasmażany makaron w pomidorach



Błyskawiczne i banalnie proste danie, pełne wiosennego aromatu. Po majówkowym grillowanym karczku, kiełbasach i kaszankach zapraszam na lekką odmianę.




Składniki:
  • 200 g makaronu typu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego twardego sera żółtego (np. parmezanu)
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, mięta

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Pomidory z puszki odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do do cebulki i dusić, aż się rozpadną a sok odparuje. Doprawić według uznania solą, pieprzem i ziołami. Jeśli chcemy by sos miał jednolitą konsystencję, można sos zmiksować.

 Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzony dodać do sosu pomidorowego. Zmniejszyć ogień, dodać odrobinę oliwy i smażyć nie mieszając zbyt często. Gdy makaron zaczyna przywierać do patelni należy dodać odrobinę oliwy. Pod koniec smażenia obsypać startym serem i wymieszać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...