czwartek, 22 maja 2014

Tarta cebulowa z boczkiem




Zdecydowanie za rzadko przygotowuję tarty na sposób wytrawny i właściwie nie wiem dlaczego, bo są pyszne i wcale nie takie czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Celowo piszę o tych wytrawnych, bo stawiam je w swojej hierarchii smakowej znacznie wyżej niż te, przyrządzane na sposób słodki.
Mam już nawet w planach kolejne wypieki ze słonymi farszami, ale to niebawem, póki co zapraszam na tartę cebulową z boczkiem :)





Składniki na ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 4 sporej wielkości cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek

Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • oliwa do smażenia
  • szczypiorek do obsypania


Formę do pieczenia wysmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia oraz sól i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki i wyłożyć nim formę do pieczenia wraz z bokami (przekładanie ciasta do formy ułatwi nawinięcie go na wałek). Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15-20 min.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, boczek pokroić w cieniutkie paseczki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek. W połowie smażenia dodać cebulę i odrobinę oliwy. Smażyć, aż cebula sie zeszkli.
W naczyniu wymieszać jajka oraz śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni wstawić formę z ciastem i podpiec do lekkiego zrumienienia ok. 10-15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z cebuli i boczku. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Zapiekać ok. 25-30 min., aż masa się zetnie.
Wierzch obsypać szczypiorkiem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...