poniedziałek, 19 maja 2014

Zapiekanka jaglano-warzywna z mini pulpecikami




Kasze jeść trzeba i to wiemy chyba wszyscy. Są bogatym źródłem witamin, minerałów czy błonnika. Półki w sklepach uginają się od ich nadmiaru oraz odmian, więc jest w czym wybierać. Ja rozkochałam w sobie kaszę jaglaną przygotowywaną na sposób wytrawny. Powiem nawet, że odniosłam spory sukces i przekonałam do niej największego z największych przeciwników kasz i to wszelakich :)
Zapraszam na bardzo sytą i bogatą zapiekankę jaglano-warzywną  z mini pulpecikami. 

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
  • 1 cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 kulka mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, oregano



Składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, świeża bazylia



Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
Przygotować pulpeciki. Mięso mielone wymieszać z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, musztardą i przyprawami. Uformować malutki pulpeciki i odstawić do lodówki.
Cebulę z przeciśniętym ząbkiem czosnku zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz odsączone i pokrojone drobno pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, a papryka zmięknie. Dodać kukurydzę. Wlać sok z pomidorów oraz passatę, doprawić do smaku.
Przestudzoną kaszę jaglaną wymieszać z sosem warzywnym. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i umieścić w nim kaszę z warzywami. Na wierzch powciskać pulpeciki i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 min.
Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...