Pyszny, zdrowy, chrupiący i mocno orzeźwiający chłodnik z botwinki.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 5 rzodkiewek
- 1/2 cytryna
- 1 l maślanki / kefiru
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 jajka ugotowane na twardo
Z botwinki odcinamy buraczki. Obieramy i wraz z
łodygami kroimy w drobną kostkę. Liście siekamy drobno. Buraczki i łodygi
umieszczamy w małym garnuszku, zalewany wodą, tak aby tylko przykryła botwinkę
i dodajemy sok z połówki cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min. Po tym
czasie dodajemy posiekane liście botwinki i gotujemy przez kolejne 5 min.
Ostawiamy do przestudzenia.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę razem z
rzodkiewką. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski,
dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz przestudzoną botwinkę razem z wodą w
której się gotowała. Dodajemy maślankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku,
mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na min. 2 h.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz