poniedziałek, 16 czerwca 2014

Tarta szparagowa z dodatkiem fety




Nie jestem wielką miłośniczką szparagów i nie czekam na nie z utęsknieniem, ale przynajmniej raz w sezonie coś z nich próbuję wyczarować. Tym razem padło na tarte.


Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparagów
  • 1/4 papryki pokrojona w paski
  • 5-6 plastrów polędwicy łososiowej
  • ok. 20g sera feta
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania brzegów ciasta


Szparagi obrać, usunąć zdrewniałe końce i ugotować ok. 5 min. w lekko posolonej wodzie. Przestudzić. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę do pieczenia, zagiąć boki ok. 1 cm i docisnąć je np. widelcem. Jajko rozbełtać ze śmietaną oraz solą i rozsmarować na cieście. Dodać pokruszony ser feta.
5-6 łodyg szparagów obwinąć plastrami polędwicy i poukładać na cieście wraz z pozostałymi. Pomiędzy szparagi powciskać paseczki papryki. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Boki ciasta osmarować jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...