Nie jestem wielką miłośniczką szparagów i nie
czekam na nie z utęsknieniem, ale przynajmniej raz w sezonie coś z nich próbuję
wyczarować. Tym razem padło na tarte.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 pęczek szparagów
- 1/4 papryki pokrojona w paski
- 5-6 plastrów polędwicy łososiowej
- ok. 20g sera feta
- 1 jajko
- 2 łyżeczki śmietany kremówki
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania brzegów ciasta
Szparagi obrać, usunąć zdrewniałe końce i
ugotować ok. 5 min. w lekko posolonej wodzie. Przestudzić. Ciasto francuskie
wyłożyć na blaszkę do pieczenia, zagiąć boki ok. 1 cm i docisnąć je np.
widelcem. Jajko rozbełtać ze śmietaną oraz solą i rozsmarować na cieście. Dodać
pokruszony ser feta.
5-6 łodyg szparagów obwinąć plastrami polędwicy
i poukładać na cieście wraz z pozostałymi. Pomiędzy szparagi powciskać paseczki
papryki. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Boki ciasta osmarować
jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25
min.
Smacznego!
Też raz w tym sezonie jadłam szparagi i też w tarcie :)
OdpowiedzUsuń