wtorek, 29 lipca 2014

Placuszki jogurtowe z borówką


Niezwykle rzadko jadamy śniadania na słodko, no poza jogurtem z dodatkiem świeżych owoców.
Czas przypomnieć sobie smaki dzieciństwa z puszystymi i bardzo delikatnymi placuszkami na jogurcie z dodatkiem borówki.




Składniki (na 15 szt.):
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 4 płaskie łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 250 g borówki (lub innych sezonowych owoców)


Wszystkie składniki oprócz owoców dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać dodać owoce.
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Podawać z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...