Niezwykle rzadko jadamy śniadania na słodko, no poza jogurtem z dodatkiem świeżych owoców.
Czas przypomnieć sobie smaki dzieciństwa z puszystymi i bardzo delikatnymi placuszkami na jogurcie z dodatkiem borówki.
Składniki (na 15 szt.):
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 4 płaskie łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- ok. 250 g borówki (lub innych sezonowych owoców)
Wszystkie składniki oprócz owoców dokładnie wymieszać. Na koniec
delikatnie wmieszać dodać owoce.
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni z
dodatkiem oleju.
Podawać z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem lub z innymi
ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz