Pyszna masa z kaszy manny z dodatkiem brzoskwiń zamknięta w cieście kruchym.
Bardzo miłe zaskoczenie smakowe, godne polecenia.
Składniki na ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 100 g margaryny / masła
- 1/3 szklanki cukru
Składniki na masę:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/3 szklanki cukru
- mała śmietana kwaśna (200 g)
- 3 jajka
-
puszka brzoskwiń (ja zastąpiłam je świeżymi – 3 szt.)
Na początek przygotować masę z kaszy manny. W rondelku
umieścić mleko (3/4 szklanki odlać, potrzebne będzie do rozpuszczenia proszku
budyniowego) oraz dodać cukier. Zagotować. Do ¾ szklanki mleka dodać budyń oraz
kaszę manny, dokładnie wymieszać. Przelać powoli całą zawartość do gotującego
się mleka, mieszając. Chwilę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia,
przykryć szczelnie folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) i odstawić do
wystygnięcia.
Czas na ciasto. Do mąki dodajemy margarynę lub masło i
siekamy. Następnie dodajemy jajko i cukier i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy
na dwie nierówne części i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min.
Do przestudzonej masy wmiksować jajka oraz śmietanę.
Formę do pieczenia (u mnie mała 20 x 20 cm) wyłożyć papierem
do pieczenia. Na dno starkować większą część schłodzonego ciasta, docisnąć. Na ciasto
wyłożyć połowę przestudzonej masy, a na nią wyłożyć pokrojone na mniejsze
kawałki brzoskwinie. Przykryć je drugą połową masy. Na wierzch starkować
mniejszą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min.
Smacznego!
Źródło: Babeczka
Zdecydowanie prezentuje się kusząco :)
OdpowiedzUsuń