piątek, 1 sierpnia 2014

Ciasto kruche z kaszą manny i brzoskwiniami


Pyszna masa z kaszy manny z dodatkiem brzoskwiń zamknięta w cieście kruchym.
Bardzo miłe zaskoczenie smakowe, godne polecenia.




Składniki na ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny / masła
  • 1/3 szklanki cukru


Składniki na masę:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/3 szklanki cukru
  • mała śmietana kwaśna (200 g)
  • 3 jajka
  • puszka brzoskwiń (ja zastąpiłam je świeżymi – 3 szt.)


Na początek przygotować masę z kaszy manny. W rondelku umieścić mleko (3/4 szklanki odlać, potrzebne będzie do rozpuszczenia proszku budyniowego) oraz dodać cukier. Zagotować. Do ¾ szklanki mleka dodać budyń oraz kaszę manny, dokładnie wymieszać. Przelać powoli całą zawartość do gotującego się mleka, mieszając. Chwilę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) i odstawić do wystygnięcia.

Czas na ciasto. Do mąki dodajemy margarynę lub masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko i cukier i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min.

Do przestudzonej masy wmiksować  jajka oraz śmietanę.

Formę do pieczenia (u mnie mała 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno starkować większą część schłodzonego ciasta, docisnąć. Na ciasto wyłożyć połowę przestudzonej masy, a na nią wyłożyć pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Przykryć je drugą połową masy. Na wierzch starkować mniejszą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min.

Smacznego!





Źródło: Babeczka

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...