czwartek, 16 października 2014

Brukselka zapiekana w beszamelu


Brukselkę uwielbiam. Nie przeszkadza mi jej goryczkowaty posmak i chyba mogłabym ją jeść w każdej postaci. Dzisiejsza wersja jest najskromniejszą, co może stanowić świetne uzupełnienie obiadowego menu.



Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 300 g brukselki
  • 2 łyżki żółtego sera (startego na tarce o małych oczkach)


Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i umyć. Ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru ok. 15 min. Kokilki natłuścić i umieścić w nich ugotowaną brukselkę.

Przygotować sos beszamelowy. W rondelku na niewielkim płomieniu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać (najlepiej rózgą) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewać stopniowo mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Sos podczas podgrzewania będzie gęstniał uzyskując odpowiednią konsystencję (podobną do ciasta naleśnikowego). Doprawić solą i pieprzem.

Każdą z kokilek zalać sosem beszamelowym i oprószyć serem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...