Skoro jest jesień to musi być szarlotka, a skoro szarlotka to obowiązkowo ta sypana!
Składniki:
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
- 100 g mocno schłodzonego masła
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- cynamon
Składniki suche, oprócz cynamonu wymieszać. Jabłka obrać,
usunąć gniazda nasienni i starkować na tarce o
grubych oczkach.
Dno tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Boki wysmarować masłem. na dno rozsypać 1/3 suchej mieszanki, na to 1/2 starkowanych jabłek.
Lekko oprószyć cynamonem. Na jabłka wyłożyć
kolejną warstwę (1/3) suchej mieszanki i pozostałe jabłka. Ponownie oprószyć cynamonem
i obsypać pozostałą mieszanką suchych składników. Na wierzch starować masło na tarce o
grubych oczkach (ja dodatkowo oprószyłam jeszcze wierzch cynamonem).
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min.
Smacznego!
Muszę w końcu taką zrobić!
OdpowiedzUsuń