Sos bolognese zazwyczaj ląduje w towarzystwie makaronu. U
mnie dla odmiany czasami ląduje na cieście drożdżowym, tworząc treściwą pizze.
A jak pizza to wiadomo, że z dodatkami można kombinować na różne sposoby.
Składniki na spód:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, mięta suszona
Dodatkowo:
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 pomidora
- 1 mozzarella
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2
łyżki mąki pszennej + 50 ml mleka + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce
wymieszać pozostałą mąkę pszenną z pełnoziarnistą i solą. Dodać oliwę,
pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
Umieścić je w misce i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 h.
Przygotować farsz. Mięso podsmażyć na patelni, dodając sól,
pieprz i paprykę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa wraz z
przeciśniętym ząbkiem czosnku, dalej smażąc. Chwilę później dodać passatę
pomidorową, roztartą miętę i podgrzewać całość, aż sos zgęstnieje. Przestudzić.
Wyrośnięte ciasto, szybko wyrobić, uformować kulę i
rozciągnąć lub rozwałkować na placek o dowolnej grubości. Na wierzch wyłożyć
równomiernie farsz, rozrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, wyłożyć plastry
pomidora oraz mozzarellę.
Piec w bardzo mocno rozgrzanym piekarniku ok. 20 stopni
przez 15 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz