Jest to zdecydowanie polska wersja sernika - bo ciężka, ale
połączenie smaków jest tu bardzo zgrane. Upiekłam go drugi raz, ale tym razem
zmodyfikowałam lekko oryginalny przepis, zmniejszając ilość cukru w cieście
oraz masła w samej masie serowej. Wyszedł idealnie, a najlepszy jest na drugi dzień :)
Składniki na ciasto
kruche:
- 125 g masła, zimnego
- 250 g mąki pszennej
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na
masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 3-4 świeże gruszki (mogą być z syropu lub kompotu)
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce i
szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, uformować kule, owinąć folią spożywczą
i wstawić do lodówki lub zamrażarki, aby stwardniało.
Przygotować masę serową. Wszystkie podane składniki powinny być
w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas
ucierając dodawać żółtka i twaróg. Ucierać tylko do połączenia się składników,
aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę i
delikatnie wmieszać szpatułką do masy serowej.
Gruszki obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Formę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem
(w tortownicy tylko dno, boki wysmarować masłem) i starkować jedną cześć ciasta
kruchego. Rozłożyć je równo na dnie formy. Na ciasto kruche wyłożyć masę
serową, a następnie pokrojone gruszki. Całość zakryć pozostałym starkowanym ciastem
kruchym.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min. Sernik studzić
lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Źródło: MojeWypieki
Niesamowicie kuszący, bardzo mi się takie połączenie smaków podoba :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go już kiedyś. Całkiem smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuń