Tym razem będzie szybko, ale nie mniej smacznie.
Lazania z kurczakiem, pieczarkami i porem w sosie śmietanowym.
Składniki:
- makaron do lazanii
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 por
- 150 g sera żółtego
- 400 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Natrzeć solą, pieprzem i curry. Pieczarki i por (białą część) obrać i pokroić w plastry.
Rozgrzać na patelni olej, przesmażyć kurczaka. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, a pod koniec dodać por. Chwilę smażyć. Dodać natkę pietruszki, podsmażonego kurczaka i wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Dno wyłożyć płatami makaronu, następnie część farszu i odrobinę starkowanego sera, przykryć płatami makaronu i tak kolejno do wyczerpania farszu, kończąc na płatach makaronu.
Jajka wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na wierzch lazanii oraz rozsypać odrobinę sera.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min.
Smacznego!
świetna alternatywa dla tradycyjnej lazanii! uwielbiam pora, dlatego z pewnością skuszę się na Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń