Gdyby ktoś spytał mnie o moje słodkie wspomnienie z
dzieciństwa, bez wahania odpowiem CUDACZEK!
Miodowe blaty przełożone niewielką ilością masy na bazie
kaszy manny, oblane sporą ilością polewy. Mama piekła nam to ciasto dosyć
często w prodiżu. Właściwie nie wiem skąd wzięła się nazwa dla tego ciasta, ale
to nie ważne, bo est przepyszne. Może jest trochę zabawy z pieczeniem
blatów, jednak warto! A sam wypiek smakuje lepiej z każdym kolejnym dniem.
Skusicie się?
Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, życzę wszystkim wiele radości, odpoczynku i wytchnienia od trudów codzienności, a w Nowym Roku spełnienia marzeń, zdrowia i wiele satysfakcji z własnych działań.
joduha. kuchenna
Skusicie się?
Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, życzę wszystkim wiele radości, odpoczynku i wytchnienia od trudów codzienności, a w Nowym Roku spełnienia marzeń, zdrowia i wiele satysfakcji z własnych działań.
joduha. kuchenna
Składniki na blaty (6 szt.):
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 3-5 łyżek miodu
- 100 g margaryny
- 2 łyżeczki sody
Składniki na masę:
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. kaszy manny
- 100 g margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
Składniki na polewę:
- 3 łyżki gorącego mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła
Przygotować blaty. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać
roztopioną i ostudzoną margarynę, przesianą mąkę, miód i sodę, a następnie
całość ucierać na gładkie ciasto. Dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Ciasto podzielić na
5-6 równych porcji. Każdą tych porcji rozsmarować cienko (ciasto sporo urośnie) na dnie tortownicy, piec
w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min. i tak postępować każdym kolejnym
blatem. Uważać, aby nie przypiec za mocno blatów, bo wydobędzie się z nich
lekka goryczka. Ja swoje ciasto piekłam na 5 blatów.
Przygotować masę. W garnku ugotować kaszę na mleku z cukrem
oraz cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i mieszać, aż się
rozpuści.
Ciepłą masą przekładać przestudzone blaty. Ciasto wstawić do
lodówki do stężenia.
W ty czasie można przygotować polewę. Do garnuszka dodajemy
gorące mleko i rozpuszczamy w nim cukier podgrzewając. Następnie dodajemy masło
i gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i całość szybko mieszamy
do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko studzimy i polewamy nią wierzch
ciasta.
Dodatkowo można polewę obsypać kolorowymi posypkami lub wiórkami
kokosowymi.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuń