wtorek, 23 grudnia 2014

Piernik na guinnessie


Puszysty, lekko wilgotny i pięknie pachnący piernik na ciemnym piwie. Bezproblemowy w przygotowaniu i pieczeniu. Ja swój upiekłam w dwóch różnej wielkości keksówkach z czego zawartość jednej - mniejszej została już pożarta. Druga - spakowana jedzie z nami na święta, razem z piernikami alpejskimi.




Składniki:
  • 65 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 szklanka ciemnego piwa Guinness
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany (ja użyłam jogurtu greckiego)
  • 2-3 łyżki kakao
  •  1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
  • posypka cukrowa lub orzechy
  • powidła śliwkowe


W dużym rondlu rozpuścić masło. Następnie dodać cukier, miód, kakao i przyprawy (cynamon, imbir i przyprawę do piernika). Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Wlać piwo i całość zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. 

Do ostudzonej masy dodać przesiane 2 szkl. mąki, zmiksować. Ubić w oddzielnej misce całe jajka i dodać do masy mieszając. Na sam koniec  dodać 0,5 szkl. maki wymieszanej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia się składników.

Dużą keksówkę lub tortownicę (u mnie dwie keksówki o różnej wielkości: 21x12 cm i 25x12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min. Gdy piernik ostygnie, można polać go polewą. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się i uzyskania gładkiej konsystencji, cały czas mieszając. Ozdobić posypką cukrową lub orzechami.

Smacznego!





Źródło: poezja-smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...