piątek, 6 lutego 2015

Surówka z czerwonej kapusty


Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem papryki, pora i kukurydzy.



Składniki:
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pora (biała część)
  • 3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz


Kapustę drobno szatkujemy. Zasypujemy solą i odstawiamy na ok. 15-20 min., aby kapusta zmiękła. Jeśli puści dużo soku to ją odciskamy. Pora i paprykę drobno kroimy. Warzywa dodajemy do kapusty. Dorzucamy kukurydzę. Składniki na dressing mieszamy i łączymy z warzywami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam czerwoną kapustę, ale takiej surówki jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję przepis :)
    Moja surówka z czerwonej kapusty składa się dodatkowo z jabłka, marchewki i soku z cytryny, ale z kukurydzą i papryką na pewno będzie pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...