Jak to mówią w prostocie siła, więc są, domowe paluszki rybne w panierce z dodatkiem otrąb.
Składniki:
- 500 g filetów z białej ryby
- skórka otarta z 1/2 cytryny oraz sok
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąką pszenna
- otręby żytnie, orkiszowe lub dowolne
- przyprawy: sól, pieprz
Filety rybne pokroić w niewielkie prostokąty. Każdy kawałek
oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i przełożyć otartą skórką z
cytryny. Umieścić w misce i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Bułkę tartą wymieszać
z otrębami w proporcji 1:1. W oddzielnej miseczce wsypać mąkę, a w kolejnej
rozbełtać jajka.
Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, następnie maczać w jajku
i obtoczyć w panierce. Smażyć na zloty kolor z każdej strony. Odsączyć z
nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi sosami i sałatą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz