czwartek, 12 marca 2015

Paluszki rybne w panierce z dodatkiem otrąb


Jak to mówią w prostocie siła, więc są, domowe paluszki rybne w panierce z dodatkiem otrąb.



Składniki:
  • 500 g filetów z białej ryby
  • skórka otarta z 1/2 cytryny oraz sok
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąką pszenna
  • otręby żytnie, orkiszowe lub dowolne
  • przyprawy: sól, pieprz


Filety rybne pokroić w niewielkie prostokąty. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i przełożyć otartą skórką z cytryny. Umieścić w misce i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Bułkę tartą wymieszać z otrębami w proporcji 1:1. W oddzielnej miseczce wsypać mąkę, a w kolejnej rozbełtać jajka.
Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, następnie maczać w jajku i obtoczyć w panierce. Smażyć na zloty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi sosami i sałatą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...