czwartek, 23 kwietnia 2015

Magdalenki cappuccino



 
Urocze małe ciasteczka dla miłośników cappuccino. Lekko maślane, niezbyt słodkie, za to z wyczuwalną nutą kawy. Dla mnie rewelacyjne i zdecydowanie do powtórzenia.


Składniki (na ok. 30 szt.):
  • 3 jajka
  • 150 g rozpuszczonego lekko solonego masła (lub zwykłe masło + szczypta soli)
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do niej mleko. Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć na puszysty krem dodając do nich stopniowo cukier. Dodać mąkę z proszkiem oraz rozpuszczoną kawę i masło. Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę schłodzić w lodówce przez min. 1 h

Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni. Foremki (jeśli tego wymagają wysmarować masłem) wypełnić ciastem do 3/4 wysokości . Piec przez  4 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec ok. 6 min lub do zarumienienia.

Studzić na kratce. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Źródło: Forum cincin


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...