Urocze małe ciasteczka dla
miłośników cappuccino. Lekko maślane, niezbyt słodkie, za to z wyczuwalną nutą
kawy. Dla mnie rewelacyjne i zdecydowanie do powtórzenia.
Składniki (na ok. 30
szt.):
- 3 jajka
- 150 g rozpuszczonego lekko solonego masła (lub zwykłe masło + szczypta soli)
- 2 łyżki mleka
- 150 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
Kawę rozpuścić w gorącej
wodzie i dodać do niej mleko. Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia. Jajka
utrzeć na puszysty krem dodając do nich stopniowo cukier. Dodać mąkę z
proszkiem oraz rozpuszczoną kawę i masło. Całość delikatnie wymieszać do
połączenia się składników. Masę schłodzić w lodówce przez min. 1 h
Piekarnik nagrzać do temperatury
240 stopni. Foremki (jeśli tego wymagają wysmarować masłem) wypełnić ciastem do
3/4 wysokości . Piec przez 4 min. Następnie
zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec ok. 6 min lub do zarumienienia.
Studzić na kratce. Przed
podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Forum cincin
uwielbiam magdalenki! z dodatkiem cappuccino jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńto polecam :)
Usuń