Kolejna propozycja domowej wędliny z szynkowara, tym razem
100% drobiowej. Taką sobie wydumałam na szybko w głowie stoją w kolejce po tanie
ćwiartki z kurczaka ;)
Przyprawiałam, że tak powiem na oko, taka moja wariacja, ale
w pełni udana. Nie wspominając już nawet o niskim koszcie produkcji takiego
domowego wyrobu.
Składniki:
- 2 kg ćwiartek z kurczaka (ok. 5 większych szt.)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka soli peklującej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół Małgosi
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml letniej wody
Dzień 1
Ćwiartki pozbawić skóry i kości*. Zmielić w maszynce do
mięsa. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski i wymieszać ze mielonym mięsem.
W wodzie rozpuścić żelatynę. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, sól peklową, wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać. Na
koniec dodać wodę z rozpuszczoną żelatyną i wyrobić mięso przez kilka minut, aż
wchłonie cały płyn, a masa będzie lepka. Woreczek umieścić w szynkowarze i napełnić
go masą mięsną, dokładnie ubijając. Zawiązać woreczek, umieścić sprężynę i
zakręcić szynkowar. Całość wstawić do lodówki na 24 h.
Dzień 2
Na ok. 2 h przed parzeniem szynkowar wyjąć z lodówki i
pozostawić w temperaturze pokojowej. Następnie wstawić go do garnka wypełnionego
wodą (ok. 2cm powyżej wysokości mięsa w szynkowarze). Wodę w garnku doprowadzić
do temperatury pomiędzy 70 a 80 stopni i gotować ok. 2h. Mięso będzie gotowe,
gdy po wbiciu termometr pokaże temperaturę 70-72 stopnie. Szynkowar jeszcze
gorący wyjąć z wody, wyciąnąć sprężynę dociskową i zamknąć go ponownie. Ostawić
do wystygnięcia, następnie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
*ja z kości zrobiłam bulion drobiowy, który później porcjowałam
i zamroziłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz