Drób zawsze dobrze komponuje się ze słodyczą owoców, a
z brzoskwiniami (zaraz obok ananasów) stanowi połączenie niemal idealne. Tak było w
przypadku chociażby kurczaka w brzoskwiniach.
Dziś te słodkości wylądowały na pizzy i to był strzał w
dziesiątkę!
Składniki na ciasto (na 2 cienkie spody):
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl. mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Składniki na sos:
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżeczki syropu z brzoskwiń
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Dodatkowo:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 cebula
- 1/2 papryki (u mnie czerwona)
- 100 g twardego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, sok z cytryny
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 1/2
szkl. mleka + 2 łyżki mąki pszennej + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W
misce przesiać obie mąki, dodać sól, oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty
rozczyn i zagnieść ciasto. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok. 1
– 1,5 h
Przygotować sos, mieszając koncentrat z syropem. Dodać
przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić całość solą, pieprzem oraz odrobiną
oregano.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem
oraz papryką i skropić odrobiną soku z cytryny. Przesmażyć na niewielkiej
ilości oleju.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na
dwie części i uformować cienkie spody. Na wierzch rozsmarować równo sos
pomidorowy i obsypać startym serem. Dodać podsmażone kawałki kurczaka, paprykę pokrojoną
w kostkę oraz cebulę w piórka. Na samą górę wyłożyć plasterki brzoskwiń.
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 12-15
min.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń