Faszerujemy różne warzywa, paprykę, cebulę, cukinię, bakłażany, a ja oprócz tego faszeruję również pieczarki. Dodatkowo wolę je zdecydowanie w wersji mniej fit, czyli panierowane i smażone na oleju :)

Składniki:
- 10 dużych pieczarek
 - 300 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 1 małą cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
 - przyprawy: sól, pieprz, czubryca czerwona
 
Dodatkowo:
- 1 jajko
 - bułka tarta + 1 łyżka podprażonego sezamu
 - olej do smażenia
 
Pieczarki oczyścić, obrać i odciąć ogonek. Blaszki w
kapeluszach usunąć za pomocą łyżeczki i dodać je do mięsa. Ogonki z pieczarek zetrzeć
na tarce o grubych oczkach i także dodać do mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać.,
dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem oraz czubrycą. Dodać natkę pietruszki,
wbić jajko i  całość wymieszać.
Faszerować kapelusze pieczarek farszem z lekką górką. Pieczarki moczyć w jajku
i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do
zrumienienia.
Smacznego!


Zrobiłam, przepyszne!!!!!!! Dziękuję za przepis i inspirację!!!!! Pozdrawiam serdecznie :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo mnie to cieszy :)
Usuńpozdrawiam