piątek, 22 maja 2015

Rolada biszkoptowa z kremem mailowym




Najwyższa pora zwolnić miejsce w zamrażarce na tegoroczne zapasy letnich owoców. Ku mojemu zdziwieniu, została mi nawet jeszcze mała porcja truskawek.
Tym czasem zapraszam na delikatną roladę biszkoptową z kremem malinowym.


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 80 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 300 g śmietanki 30%
  • 200 g  malin (mogą być mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić)
  • 2 łyżeczki cukry pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. ciepłej wody

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dodać do piany. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. równo rozsmarować cienką warstwę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 min. Na blacie rozłożyć ścierkę i obsypać ją cukrem. Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ścierkę, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w rulon razem ze ścierką. Pozostawić tak do przestygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Zmiksować. Dodać sok z cytryny, żelatynę oraz maliny i jeszcze raz szybko zmiksować. Krem wstawić do lodówki na ok. 15 min do lekkiego stężenia.

Zimny biszkopt rozwinąć, rozsmarować równo krem i zwinąć ponownie w rulon. Roladę wstawić do lodówki na min. 2h 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...