Jeden garnek, a tyle możliwości :)
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cukinia
- 1 papryka (u mnie czerwona)
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 szkl. grubej kaszy bulgur
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czubryca czerwona, ulubione zioła (bazylia, oregano, tymianek itp.)
Mięso przesmażyć w dużym rondlu (bez dodatku oleju), aż się lekko zarumieni,
dodać posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojony drobno seler oraz starkowaną na tarce marchew. Dodać odrobinę
soli, pieprzu, papryki oraz czubrycy. Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do
rondla. Cukinię starkować na tarce o grubych oczkach lub pokroić w półplastry i
dodać do reszty składników. Chwilę dusić. Wsypać kaszę, dodać passatę
pomidorową oraz bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż kasza będzie al dente.
Pod koniec dodać kukurydzę. W razie konieczności dodatkowo doprawić do smaku i
dodać ulubione zioła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz