poniedziałek, 22 czerwca 2015

Muffiny truskawkowe




Niezawodne i błyskawiczne w przygotowaniu.


Składniki (na ok. 16 szt.):
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 1 szkl. czubata pokrojonych truskawek
  • kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • migdały w płatkach


W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i oddzielnie mokre. Następnie składniki mokre przelać do suchych i wymieszać do połączenia się. Dodać truskawki i całość jeszcze raz wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem maksymalnie do 3/4 wysokości. Wierzch obsypać migdałami.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. truskawki, wszędzie truskawki! :D bardzo fajne babeczki. poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYśmienite te muffiny.Uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jeszcze nie upiekłam w tym sezonie muffinek z truskawkami. Czas to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...