piątek, 19 czerwca 2015

Zapiekanka gołąbkowa




Moje gołąbki w niestandardowej wersji :)



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szkl. suchej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Kaszę ugotować al  dente według wskazówek na opakowaniu i przestudzić. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na niewielkiej ilości oleju i przestudzić. Kaszę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki i koperek dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i papryką i dokładnie wymieszać. Kapustę posiekać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno ułożyć połowę posiekanej kapusty, następnie farsz mięsny, a całość przykryć pozostałą kapustą. Wierzch zalać passatą pomidorową. Piec pod przykryciem ok. 45-50 min. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok. 10 min

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...