Moje gołąbki w niestandardowej wersji :)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szkl. suchej kaszy bulgur
- 1 cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- natka pietruszki
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Kaszę ugotować al dente
według wskazówek na opakowaniu i przestudzić. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić
na niewielkiej ilości oleju i przestudzić. Kaszę, cebulę, posiekaną natkę
pietruszki i koperek dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i papryką i dokładnie
wymieszać. Kapustę posiekać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno ułożyć połowę
posiekanej kapusty, następnie farsz mięsny, a całość przykryć pozostałą
kapustą. Wierzch zalać passatą pomidorową. Piec pod przykryciem ok. 45-50 min.
Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok. 10 min
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz