wtorek, 7 lipca 2015

Drożdżówki kakaowe z truskawkami i kruszonką





Obowiązkowo w sezonie truskawkowym muszą pojawić się drożdżówki, ale tym razem w wersji kakaowej.


Składniki na ciasto drożdżowe (na 10 drożdżówek):
  • 500 g mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 szkl . mleka
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
  • 50 mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 40 g masła

Dodatkowo:
  • 200 g truskawek odszypułkowanych
  • 1 jajko do posmarowania

Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki + 50 ml mleka + 1 łyżka cukru) i odstawić do wyrośnięcia.

W misce umieścić resztę przesianej mąki, cukru i mleka. Dodać pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, którą umieścić w misce i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Z podanych składników przygotować kruszonkę, rozcierając palcami kawałki masła wymieszane w mące i cukrze.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, szybko je wyrobić i podzielić na 10 części. Uformować zgrabne kule, lekko  je spłaszczając i ułożyć (w sporych odstępach) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą dna niewielkiej szklanki, w każdej z nich zrobić spore wgłębienie i wyłożyć przekrojone połówki truskawek. Bułeczki wysmarować rozmąconym jajkiem i obsypać obficie kruszonką. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 min. Studzić na kratce.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Podoba mi się pomysł z dodaniem kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowe! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...