Dwa farsze w jednym daniu!
Składniki na farsz mięsny:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słonka papryka, oregano
Składniki na farsz warzywny:
- 1 duża cukinia
- 200 g groszku świeżego
- 1 jajko
- 300 ml kwaśnej śmietany / jogurtu naturalnego
- przyprawy sól, pieprz, tymianek
Dodatkowo:
- płaty makaronu do lazani
- twardy żółty ser
Mięso podsmażyć bez tłuszczu, w połowie smażenia dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż mięso
będzie rumiane. Całość zalać passatą pomidorową i gotować kilka minut, aż sos
się lekko zredukuje. Pod koniec doprawić do smaku.
Cukinię starkować na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek.
W kubku wymieszać jajko ze śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz
tymiankiem. Wlać do warzyw i wymieszać. Farsz zrobi się lekko wodnisty, gdy
cukinia puści sok, ale taki ma być.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. na dnie rozłożyć
warstwę makaronu, na to 1/2 farszu mięsnego, przykryć kolejną warstwą makaronu
i wyłożyć 1/2 farszu warzywnego, lekko odciskając farsz z nadmiaru sosu i tak
do wyczerpania składników, kończąc na warstwie makaronu. Na wierzch wylać
pozostały sos z farszu warzywnego i całość obsypać starkowanym serem. Piec w temperaturze 180 stopni pod przykryciem ok. 25 min,
następnie kolejne 10-15 bez przykrycia.
Smacznego!
Ale fajne danko! Uwielbiam lazanię i na pewno skuszę się na Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuń