piątek, 26 czerwca 2015

Lazania z farszem mięsno-cukiniowym


Dwa farsze w jednym daniu!



Składniki na farsz mięsny:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra i słonka papryka, oregano

Składniki na farsz warzywny:
  • 1 duża cukinia
  • 200 g groszku świeżego
  • 1 jajko
  • 300 ml kwaśnej śmietany / jogurtu naturalnego
  • przyprawy sól, pieprz, tymianek

Dodatkowo:
  • płaty makaronu do lazani
  • twardy żółty ser

Mięso podsmażyć bez tłuszczu, w połowie smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż mięso będzie rumiane. Całość zalać passatą pomidorową i gotować kilka minut, aż sos się lekko zredukuje. Pod koniec doprawić do smaku.

Cukinię starkować na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek. W kubku wymieszać jajko ze śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wlać do warzyw i wymieszać. Farsz zrobi się lekko wodnisty, gdy cukinia puści sok, ale taki ma być.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. na dnie rozłożyć warstwę makaronu, na to 1/2 farszu mięsnego, przykryć kolejną warstwą makaronu i wyłożyć 1/2 farszu warzywnego, lekko odciskając farsz z nadmiaru sosu i tak do wyczerpania składników, kończąc na warstwie makaronu. Na wierzch wylać pozostały sos z farszu warzywnego i całość obsypać starkowanym serem. Piec w temperaturze 180 stopni pod przykryciem ok. 25 min, następnie kolejne 10-15 bez przykrycia.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ale fajne danko! Uwielbiam lazanię i na pewno skuszę się na Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...