Czekolada i maliny – duet wyborny.
Składniki:
- 130 g masła/margaryny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2/3 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szkl. cukru (dodałam trochę mniej)
- 1 jajko
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- ok. 300 g malin
- cukier puder
W rondelku podgrzać masło, kawę, wodę, cukier, kakao oraz
połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia
się składników. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do ostygniętej masy czekoladowej dodać jajko i zmiksować,
następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas
miksując.
Dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki
wysmarować masłem. przelać do tortownicy ciasto, a na wierz wyłożyć maliny
(dziurką do góry), lekko je wciskając.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min. do tzw.
suchego patyczka. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Obżarciuch
To ciasto musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie