piątek, 7 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe z malinami




Czekolada i maliny – duet wyborny. 

Składniki:
  • 130 g masła/margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szkl. wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szkl. cukru (dodałam trochę mniej)
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • ok. 300 g malin
  • cukier puder




W rondelku podgrzać masło, kawę, wodę, cukier, kakao oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do ostygniętej masy czekoladowej dodać jajko i zmiksować, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. 

Dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. przelać do tortownicy ciasto, a na wierz wyłożyć maliny (dziurką do góry), lekko je wciskając. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.

Smacznego! 



Źródło: Obżarciuch


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...