środa, 30 września 2015

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem (na zakwasie)

 
Pyszny bochen chleba z przepisu Jeffrey'a Hamelmana podpatrzony u Doroty MojeWypieki.
Bogaty w ziarna, bardzo mięsisty i treściwy. Polecam!




Składniki na 1 bochenek


Składniki na ziarno:
  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

Składniki na zaczyn:
  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu

Składniki na ciasto chlebowe:
  • 380 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
  • 40 g mąki żytniej typ 720
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 175 g wody
  • 18 g (1 płaska łyżka)
  • 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 170 g zaczynu (patrz wyżej)


Dzień przed pieczeniem:
Siemię lniane zalać wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 do 16 h.
W osobnej misce wymieszać składniki na zaczyn i także przykryć szczelnie folią i odstawić  w temperaturze pokojowej na 12 do 16 h.

W dniu pieczenia:
Wszystkie składniki na ciasto chlebowe umieścić w misce i wyrabiać ręcznie ok. 10 min (można także robotem kuchennym z końcówkami haków ok. 3 min. Ciasto powinno być lekko kleiste. Odstawić ciasto w misce do odpoczęcia, przykryte ściereczką na ok. 2 – 2,5 h. Po ok. 1 h ciasto odgazować (wyciągnąć na blat obsypany uprzednio mąką i lekko uderzyć kilka razy). Następnie każdą z czterech stron ciasta złożyć do środka. Można tą czynność powtórzyć jeszcze raz w równych odstępach czasowych.

Po tym czasie uformować z ciasta bochenek zwinięciem do góry i umieścić w koszyku do wyrastania uprzednio obficie obsypanym mąką. Można także chleb umieścić w foremce do pieczenia (wcześniej należy wysmarować ją masłem i obsypać otrębami). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania ok. 2 d0 2,5 h w temperaturze 25 stopni, a w chłodniejszym miejscu ok. 10 stopni czas ten się wydłuża nawet do 8 h (u mnie trwało to ok. 3,5 h w temperaturze pokojowej).
Chleb wyjąć delikatnie złożeniem do dołu na blachę do pieczenia i delikatnie naciąć ostrym nożem. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 – 45 min. Ja dodatkowo przed włożeniem chleba do pieczenia, spryskałam środek piekarnika wodą.
 Chleb jest gotowy, gdy po postukaniu od spodu wyda charakterystyczny głuchy dźwięk.
Przestudzić na kratce.

Smacznego!






Źródło: Moje Wypieki


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...