sobota, 30 lipca 2016

Bułki pszenne razowe


Bułki z rodzaju tych ciężkich i treściwych o fajnym orzechowym posmaku.



Składniki na zaczyn:
  • 150 g ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 min.


Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 30 g oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 g letniej wody
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bułek

Obie mąki przesypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. na ok. 1 - 1,5 h
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.  Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placek, podsypując lekko mąką i zwinąć w rulon. Gotowe bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 min. Studzić na kratce.

Smacznego!


Źródło: Przepisy na chleb


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...