Czereśnie we francuskim klasyku.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
 - 200 g jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
 - 2 jajka
 - 60 g cukru
 - 1-2 łyżki nalewki wiśniowej (opcjonalnie)
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- 200 g wydrylowanych wiśni
 - cukier puder do oprószenia
 - kasza manna do obsypania formy
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Jajka wraz z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo jogurt ciągle miksując (na tym etapie można dodać również nalewkę wiśniową). Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. 
Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. wyłożyć połowę czereśni i zalać ciastem, a wierz ułożyć pozostałe czereśnie.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam na wersję wytrawną:

Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń