Idealne ciasto do herbatki w jesienny wieczór.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 375 g mąki pszennej
- 8 g drożdży instant lub 16 g świeżych*
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 150 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie serowe:
- 150 g twarogu
- 2 łyżki śmietanki lub jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- śliwki wydrylowane
- cukier puder
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misce i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować nadzienie serowe. Składniki nadzienia umieścić w misce i zblendować na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez parę minut, a następnie rozwałkować podsypując blat odrobiną mąki na prostokąt o wymiarach ok. 30x 40 cm. Podzielić je wzdłuż dłuższego boku na 3 pasy. Także wzdłuż dłuższego brzegu wyłożyć masę serową i każdy z pasów zwinąć w wałek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Układać wałki ciasta w tzw. ślimak, zaczynając od środka tortownicy. Pomiędzy wałki powciskać połówki śliwek. Wierzch ciasta można wysmarować mlekiem lub białkiem.
Ciasto piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
*ze świeżych drożdży należy najpierw przygotować zaczyn.Wymieszać 2 łyżki mąki + drożdże + 2 łyżki mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Źródło: 100 smaków (+ moje małe modyfikacje)
znam to ciasto, jest przepyszne!również w wersji z serem
OdpowiedzUsuń