Kluski uwielbiam pod każdą postacią, a te są genialne!
Składniki:
- 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 200 g twarogu
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- sól
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, podprażyć na patelni i ugotować w 2 szkl. wody. Wystudzić. Do kaszy dodać twaróg i całość zblendowa. Dodać obie mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto (będzie się lepić do rak, ale nie należy dosypywać mąki, bo po ugotowaniu kluski będą twarde).
Podzielić na 3 części uformować wałki, lekko podsypując blat mąką. Pokroić pod skosem na kluseczki.
W duży garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić kluseczki i gotować ok. 3 min od ich wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz